marți, 23 februarie 2016

PAS 1. – LECȚIA DE ISTORIE


”Pentru a înțelege viitorul trebuie să îți înțelegi trecutul”. Acesta este motivul pentru care este importantă istoria.
Teritoriul pe care se află astăzi România a fost locuit din cele mai vechi timpuri. Poveștile, dar și izvoarele istorice amintesc că cei care locuiau teritoriul cunoscut ca „Dacia” erau „cei mai viteji și mai drepți dintre traci”.
În anul 106 Imperiul Roman cucerește statul Dac și astfel începe procesul de romanizare. Schimbările în societate sunt majore și se întind până în ziua de astăzi. Cea mai importantă moștenire romană este limba pe care o vorbim și care ne face să avem multe similitudini cu țări ca Italia, Spania și Franța.

În istoria mai recentă a României în anul 1859 la 24 ianuarie, prin domnitorul Alexandru Ioan Cuza are loc unirea dintre Țara Românească și Moldova. Acest prim pas a condus ca în anul 1918, la 1 decembrie să aibe loc MAREA UNIRE. Ziua națională este sărbătorită la această dată pentru că dacă nu ar fi avut loc, tu, nu ai fi citit acest material în acest moment.


Contextul internațional a dus ca România să intre sub conducere comunistă în anul 1945 astfel începând cea mai neagră perioadă din istoria recentă. În revoluția română din anul 1989 au murit peste 1000 de persoane, dintre care mulți tineri, pentru ca tu să trăiești într-o societate democratică!

CE ESTE GHIDUL DE DEMOCRAȚIE PARTICIPATIVĂ?



Ghidul pentru democrație se dorește a fi un îndrumar pentru tinerii din România ce provin din medii defavorizate care să îi ajute să înțeleagă mai bine ce este o democrație, care sunt diferențele față de alte sisteme de conducere ale unei țări și de ce este importantă democrația pentru viața fiecăruia dintre noi.

Ghidul face parte din proiectul „Dreptul la democrație” inițiat de Asociația Proactiv Bistrița și implementat cu suportul financiar al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Fondul pentru Inovare Civica (CIF), Romanian-American Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Raiffeisen Bank.

Asociația Proactiv Bistrița a fost înființată de doi tineri în anul 2012 care au înțeles un adevăr simplu: Nimeni nu se poate considera bogat dacă în jurul său există numai sărăcie iar calea către bunăstare este prin educație. Felul în care abordăm problemele și provocările din fiecare zi este dat de cât de mult timp inbestim ca să devenim mai buni și mai inteligenți.


duminică, 21 februarie 2016

Interviu cu militantul pentru "Dreptul la Democratie"

foto Adrian Solcan si Ban Ki-moon  

Adrian Solcan este cunoscut in Bistrita datorita implicarii sale in proiecte educative. Fost primar al tinerilor si delegat ONU (foto cu presedintele ONU). Adrian simte ca trebuie ca implicatiile sale sa fie la alt nivel. Se implica in politica si devine la scurt timp consilier de parlamentar. Cu peste 10 ani de activitate in zona ONG-urilor si cu resurse limitate, Adrian raspunde in an electoral cu un editorial, o parere din propria experienta despre cum vede el lucrurile in urmatoarea perioada din spatiul politic local si ce inseamna democratia in randul tinerilor. In continuare este managerul de activitati al proiectului "Dreptul la Democratie", proiect marca Asociatia Proactiv Bistrita cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation si Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe 

Alegerile pentru primăria Bistrița se apropie cu mare viteză iar cursa se arată la fel de banală și de monotonă precum toate campaniile electorale de până acum. Singurii entuziasmați cu privire la alegeri sunt candidații, membrii de partid și bineînțeles cei care finanțează acest joc al oamenilor mari. În presă vedem pe unii-alții care rostesc cuvinte de duh, care mai de care mai (ne)interesante, în speranța că acest lucru le va crește popularitatea.
Țin să anunț candidații care cheltuiesc sume importante pe creșterea notorietății acum în ceas de seară că votul din ultimii 25 de ani a fost mai degrabă sentimental decât rațional. Nu am auzit încă nici un bistrițean care să spună că votează cu un candidat pentru că are proiecte și realizări importante - mai degrabă asocierea candidatului cu anumite evenimente pozitive/negative a influențat în mod decisiv opțiunea de vot a celor nehotărâți.

S-ar putea spune că în acest oraș ploios bistrițenii au devenit poeți romantici care în loc să privească obiectiv la ce se întâmplă în jurul lor, să vădă cum toate orașele din regiune iau avânt spre un trai mai bun, noi rămânem un oraș trist, necompetitiv, depopulat și cu datorii tot mai mari.

Bistrița și-a împrăștiat tinerii la studii în toate județele din jur iar aici au rămas doar părinții care să mai lucreze în fabrici și să trimită chiria lunară la cei ce nu se vor mai întoarce vreodată aici.

În politică tinerii sunt un pariu periculos din mai multe motive.
În primul rând ei nu au nimic de pierdut și se pot lansa kamikaze în lupte cu oricine.
În al doilea rând ei vor aduce schimbarea status-quo-ului în mod inevitabil - așa cum cei cu state vechi în politică încearcă să mențină starea lucrurilor care i-au promovat în politică și încearcă să își conserve puterea, tinerii vor încerca să-și modeleze mediul politic în imaginea lor.
Nu în ultimul rând tinerii în politică sunt visători și optimiști - și credeți-mă că pentru un frustrat trecut de prima tinerețe nimic nu este mai dureros de privit decât un tânăr cu potențial și cu viitorul în față! (aici nici nu se mai aplică vorba cu „să îi moară capra vecinului”, aici „să-i moară capra, găina, purcelul și să îi ia foc și casa”..dacă se poate).

La Bistrița sintagma „Tinerii sunt viitorul” nu se aplică pentru că toți tinerii sunt la Cluj. Noi tinerii, în alegerile ce vor veni avem doar două opțiuni:
- fie se va formula un program coerent și realist pentru/împreună cu tinerii din Bistrița care să asigure dezvoltarea pe termen mediu și lung a orașului
- fie tinerii se vor orienta spre un candidat tânăr

Morala la final este pentru cei care au mai rămas în Bistrița că trebuie să ne grupăm iar în ziua votului să fim primii în secțiile de vot, să alegem cu mintea nu cu sentimentul, să alegem ce este mai bine pentru noi.

In contianuare va invit sa aflati mai multe despre acest proiect Joi ora 21:00 la Tvb Bistrita in cadrul emisiunii Lege si fara delege
Invitati:Adrian Solcan-tanarul care militeaza pentru democratia in randul tinerilor
             Monica Sasarman avocat si consilier judetean B-N
             Adrian Zagrai avocat

Campania de informare


Echipa de proiect se pregateste in acest timp pentru inceperea campaniei de informare in scolile/liceele din comunele: Lechinta, Galatii-Bistritei, Telciu, Teaca, Bistrita-Bargaului si Prundu-Bargaului.
Asteptam cu nerabdare sa fim prezenti in fata tinerilor, sa oferim provocari si sa raspundem provocarilor acestora.Suntem dornici sa petrecem cat mai mult timp cu acesti elevi si sa-i invatam cat mai multe despre dreptul la democratie si programele pentru tineret.Din experienta noastra estimam ca tinerii vor fi curiosi de activitatile oferite de noi si dornici in acelasi timp sa se implice.
Autoritatile locale si partenerii nostri asteapta si ei aceasta informare prealabila si ne sustin cu mare drag acest proiect dedicat tinerilor.

joi, 18 februarie 2016

Proiectul "Dreptul la Democratie" lansat oficial

Comunicat de presa

Luna februarie 2016 marchează începutul proiectului „Dreptul la democrație” ce se va desfășura în șase comune din județul Bistrița-Năsăud.
Asociația Proactiv Bistrița cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe va derula în perioada februarie-iulie proiectul „Dreptul la democrație”.
Scopul proiectului este să crească gradul de înțelegere al tinerilor cu privire la mecanismele de funcționare ale democrației. Proiectul se va desfășura în mediul rural iar inițiatorii proiectului au stabilit un grup țintă format din 400 de tineri. Comunele avute în vedere sunt Galații Bistriței, Teaca, Lechința, Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Telciu. Tinerii implicați vor fi îndrumați pentru a se constitui în grupuri de acțiune locală la nivel de tineret. Asociația Proactiv va asigura instruirea tinerilor din comunitățile locale pentru a le permite să dezvolte proiecte de interes local.
Proiectul pune un mare accent pe responsabilizarea tinerilor din comunitățile locale astfel că cu sprijinul și îndrumarea Asociației Proactiv aceștia vor iniția dezbateri publice la care vor fi invitați să ia parte candidații la primărie iar tinerii să fie cei care vor formula solicitări pentru cei care își doresc să obțină un mandat de primar.
Mai multe informații legate de finanțator și de mecanismul de finanțare pot fi consultate pe portalul oficial – www.fdsc.ro. Orice informatii legate de activitatile din proiect pot fi obtinute prin email la adresa: asociatiaproactiv@yahoo.ro, pe blogul proiectului www.dreptullademocratie.blogspot.com si la numarul de telefon 0742279773
Publicat de http://radiotransilvania.com/dreptul-la-democratie/ , http://bistritanews.ro/index.php?mod=article&cat=8&article=17433 , www.agerpres.ro/comunicate/2016/02/18/comunicat-de-presa-asociatia-proactiv-bistrita-10-09-05

luni, 8 februarie 2016

Prezentare proiect



Titlu:
DREPTUL LA DEMOCRAȚIE

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Sociatatii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation Trust for Civil Society in Central  and Eastern Europe


Solicitant (aplicant principal)
ASOCIAȚIA PROACTIV BISTRITA
Adresa: Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, Str. Intrarea Pârcălabului, nr. 4, Sc.C, ap. 25
Telefon: 0743928395 
Email: asociatiaproactiv@yahoo.ro

 Locul de desfasurare 
Jud. Bistrita-Nasaud, in 6 comune: Galatii Bistritei, Teaca, Lechinta, Prundu si Bistrita Bargaului, Telciu


Durata proiectului 
 Februarie 2016-Iulie 2016 
Proiectul a fost abordat datorita urmatoarelor concluzii:
Nivelul de implicare a oamenilor din comunitatile locale rurale, in special al tinerilor, in viata publica si in actul democratic, din judetul Bistrita-Nasaud este deosebit de redus.
In identificarea problemei am folosit informatii din mai multe surse:
Cercetare Fundatia Konrad Adenauer Stiftung anul 2010 avand titlul Implicarea tinerilor in viata politica(KAS)
studiu IMAS anul 2011 cu titlul atitudini civice si implicarea tineretului in viata social-politica (IMAS)
studiu Asociatia Ascendent Bistrita anul 2012 (AS12)
observatie directa prin lucrul cu tinerii din comunitatile defavorizate
De remarcat faptul ca tinerii nu considera luarea unei pozitii publice fata de o problema ca fiind o chestiune de implicare civica ci ca o trasatura de caracter (pe care fie o deti fie nu, neexistand posibilitatea sa deprinzi asemenea trasaturi-KAS pg.18)
Discutiile cu prietenii despre politica si inscrierea intr-un partid politic au o valoare IOD negativa (-20 respectiv -34) iar informarea la zi referitor la viata politica are o valoare de +4 pe o scara de 0 la 100(IMAS pg.30)
Lucrând direct cu ei am ajuns să înțelegem o parte dintre motivele pentru care nu se implică:
In primul rand acestia nu inteleg mecanismele democratice (nici parintii inainte nu le-au cunoscut si nu aveau de unde sa le invete) si ca urmare a lipsei de interes nici nu folosesc sursele de informare pentru a intelege mai bine (ar putea in principiu folosi calculatoarele de la școală sau de acasă). Penetrarea internetului în mediul rural este de 60% procent similar cu cel din mediul urban din anii 2007-2008(BRAT2015)
Cu toate acestea in Romania conform tendintelor sociologice 4 din 10 tineri nu vor participa la alegerile urmatoare iar alti 3 din 10 tineri vor participa decat la alegerile locale. Cauzele pentru acest tip de atitudine are la baza neincrederea in institutiile publice (conform Eurobarometrul 74.2/2010)lipsa de informare si lipsa constientizarii cu privire la capacitatea lor de a face schimbari pozitive.
Se poate spune că tinerii (cu precădere cei din mediul rural) nu au fost niciodata invatati cu privire la rolul lor de vectori de schimbare pozitiva–in invatamantul formal profesorii nu pun accent pe educatia civica aceasta fiind privita ca o materie inutila,tinerii nu se informeaza iar ONG-uri nu exista
Mai grav de atat sunt abuzurile care se fac de catre autoritatile publice.Tinerii din mediul rural sunt martori insa nici nu isi cunosc drepturile si nici nu au curajul de a lua atitudine
Beneficiarii proiectului:
400 de tineri beneficiari ai campaniei de informare
100 tineri implicati in grupurile de actiune locala
25 profesori din mediul rural 

Dreptul la Democratie
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, un program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Sociatatii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation Trust for Civil Society in Central  and Eastern Europe